werkwijze ontwikkeling 2

Systemisch waarnemen en invloed uitoefenen op interactiepatronen in begeleidingssituaties

Als ik blijf doen wat ik altijd deed, blijf ik krijgen wat ik altijd kreeg

In deze workshop kun jij vanuit systemisch perspectief onderzoeken wat voor jou 'begeleiden' is en wie jij als 'begeleider' bent. Hoe ben jij in relatie met degene(n) die jij begeleid, of dat een individulel klant is, een groep of team in een organisatie? Wij maken voelbaar welk effect wij op elkaar hebben. Wat is mijn invloedssfeer in die relatie? Wat doe ik onbewust en wat is daarvan het effect op de ander? Wat is het effect van de ander op mij? Ben ik speler of speelbal in het contact? Hoe kan ik bewust vorm geven aan relaties in begeleidingswerk: coaching, supervisie, teamcoaching, organisatiebegeleiding?

Hoe spelen contexten me in de dynamiek van een vraag of casuïstiek en hoe hou ik overzicht in de gelaagdheid van thema's welke meebewegen in de vraag van de klant? Hoe werken bijvoorbeeld overdracht en tegenoverdracht op elkaar in?

Wat levert de dag je op?
Je leert vanuit de principes van systemisch werk, theorie en eigen ervaring vorm te geven aan de relaties in je begeleidingswerk: coaching, supervisie, teamcoaching, organisatiebegeleiding

Je leert jezelf en je lichaam als waarnemingsinstrument in te zetten. Zo krijg je toegang tot de informatie uit het systemische veld en tot de dynamieken die voortdurend (samen)werken beïnvloeden.

Je wordt je bewust van de systemische dynamieken die aan een begeleidingsrelatie ten grondslag liggen met als doel gerichter invloed uit te oefenen en passende interventies in te zetten

Hoe gaan wij aan de slag?
Via diverse ervaringsgerichte methoden en aan de hand van casuïstiek experimenteren we met ruimtelijke opstellingen en hoe je deze kunt gebruiken in begeleidingssituaties. We doen veel oefeningen in groepen van 2 of 3 personen, zodat je zelf kunt ervaren wat voor jou werkt, interactiepatronen kunt waarnemen en jezelf als instrument passend in leert zetten. Er is ruimte om vragen in te brengen en via een opstelling zichtbaar en voelbaar te komen tot perspectiefwisseling en voor jou werkende handvaten.

Punten: 1,5 PE Punt
Waar: Acropolis, 5366BE Megen, Broeder Everardusplein 1
Wanneer: vrijdag 10 mei 2024
Tijd: 10.00 – 16.30 Kosten: 225 Euro
Aantal deelnemers: maximaal 15

Aanmelden kan via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.